Ce este acneea?
Acneea este o tulburare a glandelor care lubrifiaza pielea, numite glande sebacee. Cand aceste glande se blocheaza, bacteriile se inmultesc si produc leziuni ale pielii. Este una dintre problemele cele mai raspandite ale pielii, care afecteaza in primul rand adolescentii.
Cum se manifesta acneea?
Acneea se caracterizeaza prin cosuri, piele rosiatica, puncte negre, pustule mari. Cea mai agresiva forma de acnee se numeste acnee chistica, si se dezvolta sub piele.
Cum se trateaza?
Tratamentul traditional al acneei chistice necesita o abordare atat locala, cat si interna. Acesta este motivul pentru care multi au ales sa mearga pe antibiotice orale sau cu aplicare cutanata. Ambele tratamente vin cu riscuri. De exemplu, antibioticele care sunt eficiente in uciderea bacteriilor cresc, de asemenea, riscul de a provoca rezistenta bacteriana.
Acneea este adesea sezoniera
In lunile de iarna se observa o manifestare mai severa a acneei, iar vara (cand nivelurile de vitamina D sunt mai mari), o imbunatatire semnificativa. In plus, exista dovezi ca suplimentele de vitamina D, daca sunt administrate in doze fiziologice, au un efect remarcabil asupra tratamentului asupra acneei.
Daca sunteti adolescent sau adult cu acnee, va recomandam sa aveti in vedere suplimentarea dietei cu Vitamina D. Este posibil sa dureze aproximativ 2-3 luni pentru a vedea efectele benefice.
Omega-3 diminueaza inflamatia pielii
Nivelurile ridicate de acizi grasi omega-3 s-au dovedit a diminua inflamatia si pot reduce riscul de acnee si alte probleme ale pielii prin scaderea factorului de crestere asemanator insulinei si prevenirea hiperkeratinizarii foliculelor sebacee. Conditii cum ar fi dermatita atopica si psoriazisul s-au dovedit a fi afectate pozitiv prin suplimentarea cu omega-3 din uleiul de peste, conducand la o reducere a procesului inflamator. Rezultatele clinice din suplimentarea cu omega-3 includ o ameliorare a starii generale a pielii, precum si o reducere a pruritului, scalarii si eritemului. Citeste mai mult:
Comenteaza