Suicidul, agravarea clinica a depresiei si schimbarile neobisnuite de comportament la adolescenti si copii, acestea sunt efectele secundare al antidepresivelor, care continua sa ridice ingrijorari in randul specialistilor.
Avand in vedere aceste constatari, medicii si pacientii cauta terapii alternative mai sigure in lupta cu depresia. Noi cercetari arata ca acizii grasi omega-3, continuti de uleiul de peste, pot ameliora efectiv depresia fara efecte secundare periculoase. Deja bine cunoscute pentru capacitatea lor de a proteja impotriva bolilor cardiace, a cancerului si a diabetului zaharat, acizii grasi omega-3 acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA) pot fi foarte eficienti in prevenirea si gestionarea depresiei si declinului cognitiv, conform unui numar tot mai mare de dovezi.
Consumul adecvat de ulei de peste, bogat in acizi grasi omega-3, poate oferi o protectie puternica impotriva depresiei.
Un studiu norvegian de aproape 22.000 de participanti a aratat ca cei care au luat in mod regulat ulei de ficat de cod, bogat in acizi grasi omega-3, aveau 30% mai putin probabilitatea de a avea simptome de depresie decat cei care nu au consumat. Cu cat participantii au luat mai mult ulei de ficat de cod, cu atat mai putin probabil sa aiba un nivel ridicat de depresie.
Uleiul de peste Omega-3 poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit.
Intr-un studiu recent efectuat la Colegiul Regal de Chirurgie din Irlanda, efectul suplimentarii cu acizi omega-3 a fost studiat pe 49 de pacienti cu episoade repetate de a se rani singuri. In plus fata de asistenta psihiatrica standard, subiectii studiului au fost repartizati aleatoriu pentru a primi 1200 mg EPA plus 900 mg DHA sau placebo timp de 12 saptamani. La sfarsitul perioadei de tratament, grupul care primea omega-3 a avut imbunatatiri semnificativ mai mari comparativ cu grupul placebo in scorurile pentru depresie, suiciditate si stresul zilnic.
In plus, alte studii sugereaza ca persoanele care sunt inca deprimate in pofida utilizarii medicamentelor antidepresive pot avea o intensitate redusa a depresiei, anxietatii, tulburarilor de somn si disfunctiei sexuale atunci cand se completeaza cu acizi grasi omega 3.
Oamenii de stiinta examineaza intens modul in care functioneaza acizii grasi omega-3 pentru a promova o dispozitie sanatoasa.
Cum lupta acizii grasi omega 3 cu depresia? Un nou studiu a incercat sa scoata la lumina modul in care deficitul de acizi grasi omega-3 poate agrava starea depresiva. Cercetatorii au analizat concentratiile plasmatice ale acizilor grasi esentiali si neurosteroizilor, care sunt substante chimice neuroactive implicate in mai multe procese neurofizice si de boala. Subiectii studiului au inclus 18 barbati sanatosi si 34 de barbati cu alcoolism, depresie sau ambele. In grupul celor 52 de subiecti, nivelul scazut al omega-3 a fost asociat cu niveluri mai ridicate de steroizi neuroactivi. Citeste mai multe:
Comenteaza