Alimentatia fiecaruia este bogata in grasimi, fie ele grasimi bune, fie grasimi rele.

Uleiul vegetal, untul, carnea grasa, margarina, nucile, pestele au un continut crescut de grasimi. Cu toate acestea, nu toate sunt bune pentru sanatate.
Chiar daca suntem tentati sa le impartim astfel, putem spune ca organismul nostru le poate consuma pe toate.

Organismul nostru are nevoie de grasimi

Pentru a intelege mai bine care este rolul grasimilor ar trebui sa trecem dincolo de gust si savoare. Desigur, orice mancare este mai buna daca are in alcatuire putina grasime, indiferent de categorie.
Chiar si asa, grasimile bune reusesc sa imbunatateasca starea de sanatate, pe cand cele rele nu contribuie mai deloc. Insa, alimentele au destul din aceasta ultima categorie, fapt ce nu ne face decat mai mult rau daca le consumam in exces.

Grasimile bune redau starea de bine a organismului, vitalitate si multa energie, sunt antiinflamatoare, stopeaza actiunea celulelor canceroase, imbunatatesc actul sexual, cresc imunitatea, ajuta la imbunatatirea proceselor cognitive, refac structura pielii, imbunatatesc vederea. Despre grasimile rele stim doar contrariul. Asa ca, pentru buna functionalitate a corpului nostru avem nevoie de aceste grasimi, fara ele am putea suferi de multe afectiuni.

Grasimile bune, printre care acizii grasi Omega 3 sunt folositori si trebuiesc consumati in fiecare zi, pe cat posibil.

Un deficit de Omega 3 ar putea conduce la:

  • alergii
  • probleme respiratorii sau astm
  • probleme cardiovasculare
  • probleme ale prostatei
  • afectiuni ale sistemului nervos central
  • probleme ale sistemului osos, precum artrite, artroze sau reumatism
  • depresie
  • boala lui crohn
  • cresterea in greutate
  • osteoporoza
  • diabet
  • probleme de vedere

Ce fel de grasimi trebuie sa consumam?

Avem nevoie de toate grasimile, desigur niciodata nu trebuiesc consumate in exces. Nutritionistii ne spun ca organismul uman are nevoie de circa 1/4 din totalul grasimilor din cele de tip saturat, de 1/2 din necesar de grasimi mononesaturate si de 1/4 din grasimi de tip polinesaturat. Citeste mai departe: