Traditie pentru sanatate !

Prima atestare oficiala a consumului de ulei din ficat de cod pe post de aliment benefic pentru sanatate dateaza din vremuri foarte indepartate, mai precis din anul 700. Pe atunci, potrivit scrierilor istorice, locuitorii din Peninsula Scandinava il foloseau pentru a-si intari organismul in lunile lungi si friguroase de iarna. In plus, pescarii din aceasta zona aplicau uleiul din ficat de cod si pe muschi si articulatii, pentru a inlatura durerile.

Succesiv, tot pe filiera pescarilor, uleiul din ficat de cod a ajuns si la vikingi, care l-au denumit „aurul oceanului”. De altfel, tot vikingii au fost si inventatorii primei metode cu adevarat eficiente de extragere a acestui tip de ulei.

Cum poate ajuta Uleiul din ficat de cod in lupta cu virusul Covid-19

Uleiul din ficat de cod este una dintre cele mai bune surse naturale de acizi grasi esentiali Omega-3 si, in plus, contine si vitamine importante pentru sanatatea generala a organismului, precum grupul de vitamine A, D si E. Dincolo de beneficiile enumerate anterior, uleiul din ficat de cod a mai dobandit recent si un posibil beneficiu circumstantial: ar putea ajuta in lupta cu virusul COVID-19.

Ce spun specialistii?

O echipa de cercetatori a lansat de curand un studiu clinic menit sa demonstreze ca uleiul din ficat de cod si, in mod special, vitamina D care se regaseste in compozitia lui, ajuta in lupta impotriva virusului COVID-19. Mai precis, cercetatorii de la Spitalul Universitar din Oslo vor sa demonstreze, cu ajutorul a 70.000 de voluntari, ca observatiile preliminare rezultate in urma unui studiu desfasurat in luna martie sunt corecte.

Cum s-a facut evaluarea?

Inca de la debutul pandemiei, care a fost identificata ca atare in luna martie a acestui an, cercetatorii norvegieni au evaluat factorii de risc pentru noul coronavirus pe un esantion de aproximativ 150.000 de persoane care au raspuns online unui chestionar foarte detaliat, privind obiceiurile lor in materie de alimentatie, exercitii fizice etc.

Ce spun rezultatele?

Analiza raspunsurilor oferite de cei 150.000 de norvegieni a indicat, printre altele, faptul ca persoanele care au spus ca au obiceiul de a consuma in mod regulat ulei din ficat de cod sunt mai putin predispuse sa fie infectate, iar cele care contracteaza totusi virusul dezvolta complicatii mult mai usoare, comparativ cu persoanele care nu consuma deloc ulei din ficat de cod.

„Diferenta nu a fost una coplesitoare, insa a fost suficient de mare pentru a ne determina sa aruncam o privire mai in detaliu.”, a declarat, pentru cotidianul francez Le Monde, Arne Soraas, medic si cercetator in cadrul Departamentului de Microbiologie de la Spitalul Universitar din Oslo.

Medicii norvegieni au mai mentionat si un alt studiu, efectuat in Spania, in cadrul caruia pacientilor infectati cu virusul COVID-19 le-au fost administrate cantitati mari de vitamina D, combinate cu alte tratamente specifice infectarii cu COVID-19. Rezultatele obtinute, spun medicii norvegieni, ar fi fost benefice.

Este doar vitamina D cea care are acest efect benefic sau este vorba si de Omega-3?

Exista, insa, si medici care spun ca efectele benefice nu s-ar datora doar vitaminei D, ci si acizilor grasi Omega-3. Asta vom afla in urma acestui studiu. Este foarte posibil sa aflam ca, de fapt, ar putea fi vorba despre o combinatie a celor doua.”, a spus Tine Sundford, doctor in fiziologie nutritionala, citat de cotidianul Le Monde.

Sursa: https://www.catena.ro/sanatate/boli-si-afectiuni/beneficiile-uleiului-din-ficat-de-cod