Sa intelegem mai multe despre colesterol si trigliceride

>>>>Sa intelegem mai multe despre colesterol si trigliceride

Sa intelegem mai multe despre colesterol si trigliceride

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o molecula, care joaca un rol critic in metabolism. Este o componenta majora a membranelor celulare, unde concentratia acesteia variaza in functie de rolul fiecarei celule. De exemplu, membrana celulelor hepatice contine fractiuni destul de mari de colesterol.

Ce functii are colesterolul?

Colesterolul din membranele celulare are doua functii principale. In primul rand, moduleaza fluiditatea membranelor, permitandu-le sa mentina functia lor pe o gama larga de temperaturi. In al doilea rand, previne scurgerea de ioni (molecule utilizate de celula pentru a interactiona cu mediul sau), actionand ca un insulator celular.

Acest efect este critic pentru functionarea corecta a celulelor neuronale, deoarece colesterolul-bogat de la nivelul mielinei  izoleaza neuronii si le permite sa transmita impulsuri electrice rapid pe distante.

Colesterolul are si alte roluri importante in metabolismul uman. Colesterolul serveste ca precursor al hormonilor steroizi, care includ hormoni sexuali (androgeni si estrogeni), minerale-corticoizi, care controleaza echilibrul apei si minerale in rinichi si glucocorticoizi, care controleaza proteinele si carbohidratii, imunosupresia, si inflamatia. Colesterolul este, de asemenea, precursorul vitaminei D. In final, colesterolul ofera cadrul pentru sinteza acizilor biliari, care emulsioneaza grasimile dietetice pentru absorbtie.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt lipidele de stocare care au un rol esential in metabolismul si producerea energiei. Ele sunt complexe moleculare de glicerol (glicerina) si trei acizi grasi. In timp ce glucoza este sursa de energie preferata pentru cele mai multe celule, ea este o molecula voluminoasa, care contine mai putina energie pentru cantitatea de spatiu pe care il ocupa. Glucoza este stocata in principal in ficat si muschi sub forma de glicogen. Acizii grasi, pe de alta parte, atunci cand sunt ambalati ca trigliceride, sunt surse mai dense de energie decat carbohidratii, ceea ce le face superioare pentru stocarea energiei pe termen lung.

Acizii grasi omega-3, din uleiul de peste Lysi,  ajuta la scaderea trigliceridelor si la cresterea colesterolului bun-HDL. Citeste mai multe:

By |2021-07-27T11:46:13+03:00iulie 27th, 2021|Sanatatea ta|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment