Este foarte important sa mentii un echilibru intre cele doua tipuri de acizi grasi, Omega 3 si Omega 6.
Se vorbeste foarte mult de importanta acizilor grasi Omega 3 in mentinerea unei stari de sanatate optime si prea putin despre raportul Omega-3 – Omega-6. Dieta omului modern este foarte saraca in acizi grasi Omega-3 foarte bogata in acizi grasi Omega-6 proveniti din uleiurile vegetale. Aceste uleiuri sunt atat de prezente in produsele pe care le consumam zilnic.
De ce stramosii nostri erau mai sanatosi? 
Cercetarile antropologice releva faptul ca stramosii nostri nu au suferit de bolile inflamatorii care astazi sunt atat de frecvente, cum ar fi afectiunile cardiovasculare, cancerul sau diabetul. Acest fapt se datoreaza alimentatiei sanatoase si a mentinerii raportului optim Omega-3 – Omega-6 (3:1). Odata cu trecerea timpului si cu dezvoltarea industriei alimentare, acest raport s-a schimbat drastic. Mai exact, consumul de Omega 6 a crescut considerabil in timp ce consumul de Omega 3 a scazut.
Efecte si beneficii diferite ale celor 2 tipuri de acizi grasi.
Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca acizii grasi Omega 3 au un efect anti-inflamator, in timp ce acizii grasi Omega 6 au un efect pro-inflamator. Cu alte cuvinte, cu cat consumi mai mult Omega 6 si mai putin Omega 3, te poti confrunta cu inflamatii in exces care de fapt sunt si cauza aparitiei bolilor grave.
Care este nivelul optim in raportul Omega 3 – Omega 6 ?
Raportul ideal dintre acizii grasi Omega 6 si acizii grasi Omega 3 este de 5:1 sau 3:1. Persoanele care au o alimentatie haotica si nesanatoasa, care consuma foarte mult fast-food pot ajunge la un dezechilibru foarte mare intre Omega 6 si Omega 3. Uneori balanta se inclina chiar si la 30:1, in defavoarea acizilor Omega-3 . Acest fapt se observa si din rata in crestere a imbolnavirilor de cancer, boli cardiovasculare sau diabet si din numarul de decese anuale cauzate de aceste boli. Afla mai multe:
Comenteaza