Stim cat de importanti sunt acizii grasi omega 3 pentru sanatatea noastra, dar stim cum functioneaza DHA, unul din cei doi principali acizi grasi polinesaturati de tip omega 3?

Cercetarile au dovedit ca acizii grasi polinesaturati DHA,  continuti in uleiul de peste, hranesc intr-adevar creierul si ii cresc functionalitatea. In calitatea lui de constituent major al lipidelor din creier, retina si din tesutul nervos, DHA este vital functionarii normale a acestor tesuturi.  De altfel, cantitati semnificative de DHA se mai gasesc  si in alte membrane celulare, precum cele din tesutul cardiac si din celulele spermei.

DHA joaca un rol vital in timpul sarcinii pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos central al fatului.

Mai multe studii au confirmat beneficiile acizilor omega-3 in timpul sarcinii, in ceea ce priveste buna dezvoltare a creierului si a retinei fatului.
Cercetatorii considera ca deficienta de Omega-3 DHA, in timpul acestei perioade de dezvoltare rapida, poate produce daune ireversibile asupra creierului si sistemului nervos, conducand la disfunctionalitati vizuale si la dezvoltare mentala si psihomotorie intarziata a copilului.

Beneficii pentru dezvoltarea copilului.

Pe masura ce copilul creste, aportul corect al acestor acizi esentiali determina evolutia capacitatii de ascultare, de intelegere si de memorare, de imbogatire a vocabularului, dar si la stabilizarea dispozitiei si combaterea depresiei. Studiile au aratat ca acei copii care au primit un aport suplimentar de DHA au trecut cu brio testele de inteligenta, mult mai bine decat cei care au avut un deficit de DHA in dieta lor.

Uleiul de peste este un adevarat combustibil pentru creier.

El actioneaza in special prin cei doi acizi grasi Omega 3, EPA si DHA, care dupa cum am mai precizat, reprezinta principalii acizi structurali ai creierului si ajuta la mentinerea sanatatii cerebrale, reduc riscurile de atrofie cerebrala si implicit ofera protectie contra bolii Alzheimer.

Acizii grasi Omega-3 nu pot fi produsi de corpul nostru, asadar este esential ca alimentatia noastra sa ne asigure necesarul zilnic.

Ei se regasesc in multe alimente dar, prin prelucrare, mai ales prin fierbere si prajire, se reduce mult continutul de Omega-3 astfel ca, in general, alimentatia moderna este saraca in aceste substante vitale si devine absolut necesar sa compensam aceasta carenta cu ajutorul suplimentelor nutritive. Afla mai multe: