Cei mai importanti acizi grasi Omega 3 si diferenta dintre ei

Desi lumea acizilor grasi omega-3 pare complicata, efectele lor sunt clare si bine conturate. Sunt cunoscute mai multe tipuri de acizi grasi Omega-3, dintre care din punct de vedere nutritiv cei mai importanti sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA).  Fiecare tip de acizi grasi Omega 3 are atat proprietati si efecte generale, comune celorlalte, cat si proprietati si beneficii specifice, unice.

De unde procuram acizii grasi Omega 3? 

Corpul uman nu poate produce acizi omega-3 si de aceea, acest nutrient esential trebuie adus prin alimente. Acestia pot fi gasiti in anumite tipuri de peste, cum ar fi somonul, tonul, halibutul, fructele de mare, dar si in unele plante si legume.

Acizii grasi Omega 3 de tip EPA si DHA

Astfel, acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA) sunt componente ale pestelui si uleiului de peste. Pestele gras (heringul, somonul, macroul, tonul) si uleiul de peste sunt principalele surse directe de acizi grasi omega-3. Astfel, uleiul de peste brut contine 18 % EPA si 12 % DHA, dar prin prelucrari speciale, acesta poate fi concentrat, rezultand un ulei cu 33 % EPA si 22 % DHA.

Acizii grasi Omega 3 de tip ALA

Acidul alfa-linoleic (ALA)  se gasese in plante, iar cele mai mari concentratii  sunt in semintele de in, rapita, nuci si boabe de soia. ALA trebuie transformat in organism in EPA si DHA, dar rata de conversie este foarte scazuta (mai putin de 5%) si mai mult decat atat, copiii pana la o anumita varsta, varstnicii si persoanele cu probleme metabolice nu pot metaboliza ALA.

Cum s-a descoperit efectul benefic al consumului de alimente bogate in acizi omega-3?

Oamenii de stiinta au descoperit numeroasele beneficii ale uleiului de peste la inceputul anului 1970, cand un grup de medici danezi a observat la eschimosii din Groenlanda o incidenta extrem de mica a bolilor de inima si a artritelor, diabet si reumatism, desi hrana pe care o consumau era foarte bogata in grasimi, precum carnea de foca, somon sau balena. Afla mai multe: