Ce este rahitismul?
Rahitismul este o boala care afecteaza dezvoltarea oaselor la copii. Aceasta cauzeaza oase slabe, moi, care pot se pot curba, sau se pot rupe. Rahitismul este o afectiune care se dezvolta numai la copii. Cel mai frecvent, este diagnosticat la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 18 luni. Principalele semne si simptome de rahitism includ un schelet diform sau deformat, durere, oasele fragile si o crestere inceata, sub media din graficele stabilite.
Cat de comun este rahitismul? 
Cercetatorii din Marea Britanie, au constatat ca aproximativ 1 din fiecare 100 de copii non-caucazieni are simptome de rahitism. Se pare ca afectiunea este mai frecventa la copiii care au pielea inchisa la culoare , dar si la copiii care sunt hraniti la san, mai degraba decat la cei hraniti cu lapte formula. In Romania, 20% dintre copii sunt afectati de rahitism. In cazul acesta, cauzele cele mai frecvente sunt sedentarismul si lipsa activitatilor fizice la soare.
Ce determina aparitia rahitismului?
Sunt doua lucruri esentiale care le lipsesc celor afectati de rahitism: vitamina D si calciu. Sau in unele, cazuri, ambele variante.
Vitamina D.
Vitamina D este produsa in mod natural in corpul copilului, atunci cand este expus la lumina soarelui, in pielea goala. De asemenea, copilul poate obtine surse importante de vitamina D din laptele formula, sau din unele alimente. In cazul in care bebelusul este alaptat si nu primeste niciun supliment cu vitamina D, atunci este mult mai probabil sa fie lipsit de aceast substanta. Atunci cand mamele care alapteaza nu au un nivel ridicat de vitamina D, laptele matern nu va contine, la randul lui, suficienta vitamina D pentru a acoperi si necesarul bebelusului. Prin urmare, copiii care sunt alaptati la san sunt mai susceptibili de a dezvolta rahitism decat copiii care sunt hraniti cu biberonul (laptele formula pentru sugari este imbogatit cu vitamina D). Citeste mai mult:
Comenteaza