Uleiul de peste, sursa ideala de Omega-3 si vitamina D
Se spune ca uleiul de peste face copilul destept si viguros, lucru dovedit de-a lungul a multor decade de administrare regulata in scoli si gradinite.
Astazi, administrarea uleiului de peste nu mai reprezinta nici un disconfort, este gustos si eficient, in formele lui naturale, precum uleiul de peste pur islandez.
Cercetarile intreprinse in ultimii ani au aratat ca aceasta terapie traditionala da o sansa in plus copiilor care iau suplimente cu ulei de peste sa fie mai inteligenti si mai rezistenti!
Astfel, Uleiul pur de peste Omega-3 sau Uleiul din ficat de cod(Omega-3 cu vitamina D) sunt sursele ideale de acizi grași Omega-3, cu proprietati nutritive, terapeutice si energetice deosebite.
Si dupa raspandirea medicamentelor de sinteza aceasta terapie traditionala cu Uleiul din ficat de cod(Omega-3 cu vitamina D si A) a ramas in atentia medicala in lupta impotriva rahitismului.
Vitamina D este vitala pentru absorbtia calciului la nivelul oaselor si al dintilor si pentru a imbunatati rezistenta musculara. Daca exista o deficienta de vitamina D in copilarie, cresterea e incetinita sau chiar se poate ajunge la o formare defectuoasa a oaselor si rahitism, iar, mai tarziu, la un risc crescut de osteoporoza.
Dr. Robert P. Heaney, un reputat osteo-specialist la Creighton University, Omaha, SUA, spune ca cel putin o treime din fracturile osteoporozei au o cauza nutritionala.
Un alt aspect important este ca vitamina D actioneaza sinergic cu vitamina A din uleiul din ficat de cod pentru fixarea calciului in oase si dinti.
Cercetatorii de la Oregon State University au publicat un studiu care arata ca vitamina D are un rol crucial pentru functionarea sistemului imunitar: stimuleaza functia imuna si favorizeaza distrugerea microorganismelor.
Vitamina D impulsioneaza raspunsul imun innascut prin activarea unei proteine antimicrobiene.
Un nivel mai crescut de vitamina D decat se credea pana acum va face ca sistemul dvs. imunitar sa va protejeze de diverse tipuri de gripa – porcina, aviara, umana si de multi alti virusi. Vitamina D este un adevarat sustinator al sistemului imunitar, un garant al functionarii si eficientei acestuia, pentru o sanatate durabila.
Dar poate mai important decat aportul de vitamina D este bogatia de Omega-3 din uleiul de peste.
Uleiul de peste este un adevarat combustibil pentru creier. El actioneaza in special prin cei doi acizi grasi polinesaturati EPA si DHA, care reprezinta principalii acizi structurali ai creierului si se gasesc preponderent in cortexul cerebral, in membranele centrelor de comunicare sinaptice, in mitocondrii si fotoreceptorii retinei.
DHA Omega 3-ul continut in uleiul de peste constituie aproximativ 60% din lipidele din creier.
Astazi, putem afirma fara retinere ca Omega-3 reprezinta caramizile de temelie ale formarii creierului.
Deoarece acizii grasi Omega-3 nu pot fi produsi de corpul nostru, este esential ca alimentatia noastra sa ne asigure necesarul zilnic. Cum acest lucru nu se intampla, iar deficitul este si mai mare la copii, este absolut necesar sa compensam aceasta carenta cu ajutorul suplimentelor nutritive.
Acizii grasi Omega-3 sunt prezenti in multe alimente, precum semintele de in, soia, codul, tonul, nucile, macrou, somon, conopida, broccoli, varza, spanacul, algele si multe altele. Dar, prin prelucrarea alimentelor, mai ales prin fierbere si prajire, se reduce mult continutul de Omega-3 astfel ca, in general, alimentatia moderna este saraca in aceste substante vitale.
De retinut ca raportul ideal de consum, recomandat de nutritionisti, Omega-3:Omega-6 este de 1:1, iar consumul real de Omega-6 (din uleiul folosit la gatit) este de 20-30 de ori mai mare.
O dieta bogata in acizi grasi Omega-3 nu numai ca ofera organismului grasimi sanatoase, dar ea scade nivelul colesterolului. O hrana buna pentru creier este buna si pentru inima si invers.
Neurotransmitatorii sunt mesageri biochimici care transporta informatiile de la celula la creier, un fel de scantei ce zboara intre celulele nervoase. Fiecare membrana celulara contine o serie de ecluze, iar transportatorii diverselor mesaje (prostaglandinele) sunt un fel de chei. Cheile si incuietorile trebuie sa se potriveasca. In cazul in care membrana celulara este nesanatoasa, deoarece este constituita cu ‘acizi grasi de inlocuire’, cheile nu se vor potrivi si functia creierului va avea de suferit si nici nutrientii nu vor reusi sa treaca prin membrana constituita cu inlocuitori.
Ochiul este exemplul perfect de importanta a grasimii potrivite. Retina ochiului contine o concentratie mare de acizi grasi DHA, de care organismul isi face provizii din dieta.
Cu cat vor fi mai nutritive grasimile ingerate, adica mai bogate in acizi grasi Omega-3, cu atat va functiona mai bine ochiul si deci creierul, omul fiind o fiinta ce se bazeaza pe informatiile vizuale in proportie de peste 80%.
Grasimile nutritive influenteaza dezvoltarea creierului si performanta, mai ales la cele 2 extreme al vietii, in perioada de crestere, de la perioada prenatala la sugari si la persoanele in varsta, dar si pentru persoanele adulte , ferindu-i de depresie, stres si oboseala, stabilizand dispozitia si hranind creierul.
Dezvoltarea creierului este mai rapida in timpul primului an de viata, cand creierul copilului se tripleaza in marime. In aceasta etapa de crestere rapida a sistemului nervos central, creierul foloseste saizeci la suta din energia totala consumata de catre copil iar 50% din caloriile zilnice ale unui copil provin din grasimi.
Astfel capata sens indicatia pentru femeile insarcinate sau care alapteaza de a-si suplimenta dieta cu elemente nutritive constituenti ai creierului, in principal acizi grasi Omega-3.
DHA este componenta structurala a tesutului cerebral, asa ca o deficienta de DHA din dieta s-ar putea traduce intr-o deficienta in functionarea creierului.
Culturile asiatice au apreciat de mult timp efectele DHA in formarea creierului. Astfel in Japonia, DHA este considerata un „produs alimentar de sanatate” si este folosit ca un supliment nutritional sa imbogateasca unele alimente (de ex. lapte praf), iar studentii isi iau frecvent pastile DHA Omega-3 inainte de examene.
Dar cat de important este DHA pentru dezvoltarea creierului?
Creierul este un tesut gras, iar 60% din creier sunt grasimi formate cu acizi grasi Omega-3 DHA.
Luati in considerare aceste rezultate de cercetare:
* Copiii cu cantitati mici de DHA in dieta lor au o dezvoltare mai redusa a creierului si o acuitatea vizuala diminuata.
* Inteligenta si performantele academice ale copiilor alaptati la san sunt mai crescute comparativ cu sugarii alimentati cu diverse formule de lapte, ceea ce a fost atribuit in mare parte continutului crescut de DHA al laptelui matern.
* Culturile a caror dieta este bogata in acizi grasi Omega-3 (cum ar fi eschimosii care mananca mult peste) au o incidenta mai mica de boli degenerative ale sistemului nervos central si cardiovasculare.
* Animalele experimentale ale caror diete sunt sarace in DHA s-au dovedit a avea creiere mai mici si a intarziat dezvoltarea sistemului nervos central.
* Unii copii cu performante slabe la scoala din cauza sindromului deficientei de atentie, s-a dovedit a avea cantitati insuficiente de acizi grasi esentiali in dieta lor.
Importanta utilizarii uleiului de peste de catre femeile insarcinate
Dar acizii grasi polinesaturati din Omega-3 sunt necesari bunei dezvoltari a creierului inca cu mult inainte de nastere.
In aceasta perioada, fatul primeste necesarul de la mama prin placenta, ceea ce face ca, in cazul in care ea nu-si asigura necesarul de Omega 3, sa fie afectata atat evolutia fatului, cat si sanatatea mamei.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, necesarul de acizi grasi nesaturati Omega-3 in timpul sarcinii este de cel putin 2,6 g pe zi. Dupa nastere, necesarul de Omega-3 al bebelusului este asigurat prin laptele matern.
O alimentatie neadecvata, care nu-i asigura mamei necesarul de Omega-3, poate fi responsabila de degradarea starii de sanatate, precum si de depresia postnatala. Dar consecintele cele mai grave le suporta copilul, care, in cazul carentelor mai severe de Omega-3, poate suferi daune ireversibile asupra creierului si asupra sistemului nervos in ansamblul lui si disfunctionalitati psihomotorii si vizuale.
Aceste consecinte au fost evidentiate printr-un ansamblu de analize, corelate cu caracteristicile amanuntite ale dietei.
Perioada decisiva o reprezinta ultimul semestru de sarcina, in care creierul si retina au cea mai rapida dezvoltare.
S-a demonstrat existenta unei relatii directe intre aportul din timpul sarcinii si in timpul alaptarii de acizi grasi esentiali de tip Omega-3 si dezvoltarea functiilor psihomotorii si a IQ-ului.
Apoi, pe masura ce copilul creste, aportul corect al acestor acizi esentiali determina evolutia capacitatii de ascultare, de intelegere si de memorare, de imbogatire a vocabularului, dar si stabilizarea dispozitiei si combaterea depresiei.
Pentru mamicile insarcinate, o nutritie optima trebuie sa includa cu siguranța Ulei de pește islandez, pur, natural, tradițional, iar pentru bebelusi Uleiul din ficat de cod pentru copii poate deveni unica sursa de vitamina D.
Uleiul de peste, bun si pentru adolescenti si pentru adultii stresati
In Anglia, la Norwich Eaton Hall Special School, s-a efectuat un studiu asupra unor grupuri mari de adolescenti cu probleme de comportament. In urma administrarii, timp de sase luni, a unui supliment de ulei de peste numarul de incidente violente a scazut mult si nu s-au mai inregistrat evenimente grave. Alte studii au evidentiat efecte pozitive asupra copiilor hiperactivi, cu atentie deficitara, cu dislexie sau cu autism.
De asemenea, acizii grasi Omega-3 sunt componentele structurale ale membranelor celulare si ale enzimelor din membranele celulare care permit schimbul de nutrienti valorosi. In cazul in care celulele corpului uman sunt lipsite de acesti acizi grasi esentiali, de care au nevoie sa creasca si sa functioneze, celulele vor inlocui acizii grasi cu alte grasimi similare, dar care pot fi daunatoare si le vor diminua functiile.
Exceptionala calitate a uleiului de peste produs in Islanda, puritatea si gustul bun si-au dovedit eficienta pentru bebelusi, copii, adolescenti si adulti, pana la varste venerabile, pentru imbunatatirea si mentinerea starii de sanatate, de aproape un secol.
multumim
Foarte buna informatia si sper sa poata ajuta pe cat mai multa lume. Salutari