DHA SI COPIII

>>>>DHA SI COPIII

DHA SI COPIII

DHA, unul dintre cei mai importanti acizi Omega-3,  este esential pentru dezvoltarea normala a ochilor si a creierului.

O cantitate inadecvata de DHA (in unele cazuri si ARA) in timpul dezvoltarii sistemului nervos central poate conduce la efecte pe termen lung asupra functiilor vizuala si cognitiva. Unii cercetatori cred, de asemenea, ca deficienta DHA in timpul acestei perioade rapide de dezvoltare cauzeaza daune ireversibile asupra creierului si sistemului nervos. Intrucat fetusii si nou-nascutii au sisteme de enzime inadecvate pentru a prelucra acidul alfa-linolenic in DHA, ei se bazeaza pe DHA-ul deja format din laptele mamei(sau, alternativ, pe lapte care contine suplimente de DHA).

Omega-3 DHA si copiii nascuti prematur

Ulei din ficat de cod LYSI

O crestere a cantitatii intrauterine de DHA (si de ARA) este vitala pentru cresterea si dezvoltarea noului-nascut. Adesea, copiii nascuti inainte de termen si cei cu o dezvoltare intrauterina incetinita au la nastere o cantitate redusa de astfel de acizi grasi. S-a demonstrat ca deficienta de DHA conduce la disfunctionalitati vizuale si la o dezvoltare mentala si psihomotoare intarziata; se crede ca un nivel scazut de ARA in sange reflecta o usoara incetinire a cresterii. S-a dovedit ca DHA este esential in dezvoltarea copilului nascut prematur (1350) si chiar ca un consum pe termen scurt de suplimente DHA influenteaza acuitatea vizuala, la varsta de 12 luni. S-a sugerat ca suplimentarea cu DHA (0,2% DHA) mareste viteza procesarii vizuale in cazul copiilor nascuti inainte de termen. Se recomanda  fortificarea cu DHA si ARA a laptelui cu care sunt hraniti copiii nascuti prematur astfel: 60-100mg ARA/kg (greutatea copilului)/zi si 35-75 mg DHA/kg/zi(1994).

Omega-3 DHA si copiii nascuti la termen

Copiii nascuti la termen, sanatosi, care sunt alaptati (lapte ce contine in medie 0.2% DHA din totalul de acizi grasi) au functii vizuale mai bune si nivelul de DHA din sange mai ridicat decat cei hraniti cu lapte care nu contine DHA. S-a observat o conexiune favorabila intre eritrocite, DHA si acuitatea vizuala. Cantitatea mai mare de DHA din creierul copiilor alaptati poate explica, de asemenea, de ce acestia se dezvolta din punct de vedere neuronal mai bine decat cei hraniti cu lapte care nu contine DHA. Laptele imbogatit cu ARA (0.44%) si DHA (0.3%) a dat rezultate asemanatoare in ceea ce priveste dezvoltarea cu cele observate la copii care au fost hraniti la san timp de 4 luni. Copiii care au fost supusi unor diete bogate in DHA s-au dezvoltat mai bine decat cei care au fost hraniti cu lapte ce nu continea PUFA. (1995).

Laptele care contine acid alfa-linolenic nu pare sa mentina un nivel de DHA in sangele nou-nascutilor comparabil cu cel inregistrat in sangele celor hraniti cu lapte de la san. Atunci cand alaptarea nu este posibila, s-a sugerat ca un minim de 30 mg de DHA (aprox. 0.2/100g acizi grasi) ar trebui adaugate in lapte pentru a preveni deficientele corticale de DHA(1993).

 

By |2017-03-21T15:55:41+02:00ianuarie 7th, 2013|Sanatatea ta|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment